Reiki

meditation-1384758_1280

Wat is Reiki?

Reiki is een eenvoudige, oude behandelmethode, die in de 19e eeuw is herontdekt door dr. Mikao Usui

reikisymbool-3

 

Het bovenste in de figuur links is REI en het onderste gedeelte is KI.

Reiki is het Japanse woord voor Universele levensenergie en bestaat uit twee delen, nl:
Rei wat “God’s wijsheid” of “de hoogste kracht” betekent en Ki wat een deel is van rei en door alles stroomt wat leeft. Het is dus onze “eigen” levensenergie. Reiki is dus “spiritueel(Goddelijk) geleide levensenergie.Het is de energie/kracht die ons omringt en de energie die ons in leven houdt.

 

 

Hoe werkt Reiki

Wij leven, omdat de levensenergie of Ki door ons heen stroomt. Ki stroomt in het fysieke lichaam door kanalen genaamd chakra’s, meridianen en nadis. Het stroomt ook rondom ons in een energieveld genaamd, de aura. De levensenergie voedt de organen en cellen van het lichaam, ondersteunt ze in hun vitale functies. Wanneer deze stroom van levensenergie verstoord is, veroorzaakt dat verminderende functies in een of meer van de organen en weefsels van het fysiek lichaam. De levensenergie is verantwoordelijk voor de gedachten en gevoelens. Het raakt verstoord, bewust of onbewust, wanneer we negatieve gedachten of gevoelens accepteren over onszelf. Deze negatieve gedachten en gevoelens zitten vast aan zichzelf in het energieveld en veroorzaken een verstoring in de stroom van levensenergie. Deze verminderen de vitale functies van de organen en cellen van het fysieke lichaam. Reiki stroomt door de aangetaste delen van het energieveld en vult ze met positieve energie. Reiki verhoogt het trillingsniveau van het energieveld in en rond het fysieke lichaam, waar de negatieve gedachten en gevoelens zitten. Hierdoor laat de negatieve energie los en verdwijnt. Reiki ruimt dus op, brengt op orde en geneest de energiepaden, zodat de levensenergie op een gezonde en natuurlijke wijze kan stromen. Reiki werkt ontspannend en stressverminderend, waardoor het zelfgenezend vermogen, wat elk levend wezen bezit, wordt gestimuleerd.

Reiki veroorzaakt geen schade
Reiki wordt geleid door de God-bewustzijn en kan daarom geen schade veroorzaken. Het weet altijd wat iemand nodig heeft en zal zich zodanig aanpassen dat je krijgt wat nodig is en gaat daarnaar toe waar het nodig is. Men hoeft zich geen zorgen te maken om wel of geen Reiki te geven. Het helpt altijd. Het kan echter wel voorkomen dat bepaalde klachten eerst verergeren, net als bij homeopathie, en dat de klachten later afnemen. Het lichaam pakt de oorzaak van de ziekte aan en daarna worden de verschijnselen van het ziektebeeld opgeruimd.

Reiki kost geen energie

Bij het geven van reiki wordt de energie via handoplegging doorgegeven. De gever geeft niet de energie van zichzelf, maar fungeert als kanaal, als doorgeefluik van de Universele energie. Tijdens de behandeling ontvangen zowel de gever als de cliënt een behandeling. Hierdoor neemt je energie toe tijdens het geven van een behandeling. Het kan wel zijn dat je bijvoorbeeld in het begin moe wordt van het staan bij het behandelen, omdat je dat niet gewend bent.

Reiki is geen religie
Reiki is spiritueel van aard en is geen religie. Het heeft geen dogma, en er is niets dat je moet geloven om Reiki te leren en te gebruiken. In tegendeel Reiki is niet afhankelijk van welk geloof ook en werkt of je er nu wel of niet in gelooft.
De Reiki Principes
De vijf principes, die oorspronkelijk door de Japanse Meiji-keizer (1868-1012) zijn neergeschreven als richtlijnen voor een leven van vervulling, zijn door dr. Usui overgenomen om geïntegreerd te worden in ons leven en ons te helpen een kanaal te zijn voor de universele levensenergie. De rode draad die door al deze richtlijnen heen loop is de eenheid van de individuele persoon met de kosmos.

Ik ben vandaag niet boos of geërgerd
Ik maak me vandaag geen zorgen
Ik ben vandaag dankbaar voor alles wat op mijn pad komt
Ik werk vandaag met toewijding
Ik ben vandaag vriendelijk tegen iedereen


De 5 leefregels

Iedereen kan Reiki leren

Om Reiki te leren hoeft men niet heel slim te zijn, hoeft men niet te kunnen mediteren en hoeft men ook niet jaren te oefenen. Het wordt eenvoudig tijdens een cursus via een inwijding doorgegeven. Wanneer dit is gebeurd, heb je Reiki en kan je het gebruiken. Het is dus voor iedereen eenvoudig te leren.

Wat kan het effect van Reiki zijn

vermindering van stress
verlichting van pijn
werkt ontspannend
bevordert het loslaten van emoties
voert gifstoffen af
versterkt het immuunsysteem
bevordert creativiteit
bevordert het natuurlijk zelfgenezingsproces
behandelt symptomen en oorzaken van klachten
versnelt het genezingsproces
heelt op lichamelijk, mentaal en emotioneel gebied
bevordert spirituele groei

Andere toepassingen voor Reiki

Reiki als een energiesysteem heeft net zoveel toepassingen als mensen zich kunnen voorstellen. Denk aan Reiki en de energie gaat stromen en het kan gegeven worden aan bijvoorbeeld:

Eten en drinken
Planten
Dieren
De auto
Machines
Water
Medicijnen of vitamines
Verband of pleisters
Jouw affirmaties (schrijf ze op een stuk papier en geef Reiki aan het papier)
Edelstenen
Jouw agenda als je graag afspraken wil
Voor een veilige reis

Dr. Mikao Usui